Hoe zit je nagel in elkaar?

Deze blog gaat over nagels, en daarom wil ik beginnen met een artikel waarin ik je meer wil vertellen over de basis van onze nagels. Omdat ik vind dat je een beetje moet weten hoe je nagel in elkaar zit voordat je er wat op doet. Zonder nagelplaat heb je namelijk geen plaats voor al die mooie nagelproducten.

 Multifunctioneel zo’n nagel

Nagels hebben verschillende functies; ze beschermen je vingers en tenen, maar ook zorgen ze ervoor dat je kleine voorwerpen makkelijker op kunt pakken. Ze dienen ook als warmteregelaar bij de verdediging van het lichaam tegen de kou. En laten we ook niet vergeten dat je met je nagels heerlijk kunt krabbelen als je jeuk hebt en dat je je nagels kunt gebruiken om je handen mooier mee te maken. Maar daarvoor is het wel handig als ze in topconditie zijn én blijven.

Maar hoe is een nagel dan opgebouwd?

Om te kunnen weten hoe je nagels in goede conditie kunt houden is het belangrijk om te weten hoe een nagel precies is opgebouwd. Dat laat ik je zien in de onderstaande afbeelding (met dank aan nagelgoeroe Tracy Shelverton).
 nagel anatomie nagelplaat nagelbed
Nu kan ik me voorstellen dat je bij sommige namen denkt: de hyponichium-WAT?! Daarom zal ik alle onderdelen even kort toelichten.

1. Nagelbed (nail bed)

Het nagelbed is de huid onder de nagelplaat. Het nagelbed zit vol bloedvaten en zenuwen. Zij transporteren voedingsstoffen naar de nagels zodat ze kunnen groeien. Door de aanwezigheid van de bloedvaatjes in het nagelbed kleurt het nagelbed roze.

2. Nagelplaat (nail plate)

De nagelplaat bestaat uit het eiwit keratine. Keratine ken je misschien wel uit de hoornlaag van de huid en haren. Het is half-doorschijnend (en dus niet roze, zoals veel mensen denken!). De nagelplaat is stevig en flexibel tegelijk. Dit komt doordat de nagelplaat bestaat uit allemaal losliggende cellen. Je zou het kunnen zien als allemaal omgevallen dominosteentjes. De ‘dominosteentjes’ worden gemaakt in de lunula; het witte maantje, zie 10 op het plaatje hieronder.
  nagel anatomie lunula cuticle nagelriem nagel

3. Nagelriem (cuticle)

De nagelriem is een soort huidvliesje van één tot enkele millimeters wat de nagel afdekt. Het groeit als het ware over de nagel heen. Dit vliesje beschermt de nagel tegen het binnendringen van bacteriën in de vingers. De nagelriem is dus niet het opstaande randje! Dat is de nagelplooi (proximal nail fold), zie foto hierboven.

4. Nagelplooi (proximal nail fold)

Dit is het ‘stoeprandje’ aan het begin van de nagel. Het (iets hardere) randje huid grenst aan de nagel en groeit dus niet over de nagel heen.

nagel anatomie nagelplaat nagelbed5. Eponychium

Dit is de huid aan het begin van de nagelplaat. Het eponychium ligt onder de huid van de vinger en bedekt en beschermt de matrix (nagelwortel).

6. Matrix: (nagelwortel)

De matrix is de nagelwortel. Hier wordt de nagel gemaakt. De nagelmatrix bestaat uit bloedvaten en huidzenuwen die zuurstof en voedingsstoffen voor de nieuwe nagelcellen aanvoeren. Als de matrix (en dus de wortel van de nagel) beschadigd is leidt dit eigenlijk altijd tot afwijkingen in de vorm van de rest van de nagel.

7. Bone (vingerkootje)

Vingerkootjes zijn kleine stukjes bot die de vingers stevigheid geven. Ook geeft het vingerkootje  vorm aan de matrix en het nagelbed. De ronding van je nagels is te danken aan de vorm van je vingerkootjes.

8. Sole horn

Dit kun je zien als een soort lopende band waarover nagel groeit. Het is dus erg belangrijk om dit deel van de nagel elastisch te houden. Ook beschermt de sole horn het nagelbed tegen het indringen van bacteriën.

9. Hyponichium

Dit is de huid onder de vrije rand van de nagel. De vrije rand is het gedeelte van de nagel wat los van het nagelbed ligt aan de voorzijde van je vinger. Het hyponichium beschermt het nagelbed ook tegen het indringen van bacteriën.

10. Lunula

Het witte halve maantje aan het begin van de nagel (bij de nagelriem) is de lunula. Hierin worden de nieuwe cellen vanuit de nagelmatrix opgeslagen. Daardoor is de het halve maantje ook een beetje wittig. Zodra de nagel groeit, verschuiven de cellen naar het uiteinde van de nagel en worden ze doorzichtig.

Maar hoe groeit een nagel nou precies?

De nagelcellen worden geproduceerd in de matrix (zie 6). Hier worden ze geproduceerd in een rijtje. De cellen die het meeste aan de kant van het nagelbed liggen worden eerst gemaakt en daarna de cellen die het meest aan de buitenkant liggen.

Nadat de cellen gemaakt zijn worden ze opgeslagen in de lunula (zie 10). Vanuit daar schuiven ze via de nagelplaat (zie 2) over de ‘lopende band’ (zie 8; sole horn) steeds een stukje verder naar het uiteinde van de nagel. Hierbij worden de cellen platgedrukt, daardoor ontstaat het ‘domino effect’. In eerste instantie liggen de nagelcellen namelijk keurig naast elkaar, maar in de nagelplaat worden ze cellen plat gedrukt en daardoor vallen ze als domino steentjes over elkaar. De oudste cellen (ca. 2 maanden ouder dan de allernieuwste cellen) komen daarbij bovenaan te liggen.

Misschien maakt het onderstaande plaatje het wat duidelijker…. (wederom dan aan Tracy Shelverton).

nagel anatomie cellen lunula nagelgroei groei

 En verder heb je ook nog….

Om de nagel heen liggen de nagelwallen. Deze ‘zijwallen’ zorgen er o.a. voor dat de nagelplaat op het nagelbed blijft zitten. De vrije rand is het gedeelte aan de voorzijde van de nagel wat loskomt van het nagelbed.

 

En nu jij!

Weet je het allemaal nog? Probeer het maar eens met dit plaatje:

nagel anatomie

Je nagels in topconditie!

Maar hoe houdt je je nagels nou in optimale conditie? In eerste instantie is een goede nagelriemolie met jojoba, avocado en extra vergine olijfolie het sleutelwoord (een gouden tip voor een hele goede nagelriemolie is Dadi’ Oil. Ik zal er binnenkort een review over schrijven voor je!). Naast een goede verzorging is het ook slim om zoveel mogelijk te werken met handschoenen, zeker bij bijtende schoonmaakmiddelen. Water en bijvoorbeeld chloor drogen je nagels namelijk ernstig uit.

dadi-oilWordt vervolgd…

De komende tijd zal ik je wat uitgebreidere tips geven over nagel- en handverzorging en ook zal ik de meest voorkomende nagelproblemen met je bespreken. Heb je zelf een probleem met je nagels of heb je gewoon een vraag? Laat het me dan even weten in een reactie hier onder.

12 gedachten aan “Hoe zit je nagel in elkaar?”

    1. Hoi Karin! Wat leuk dat je wilt volgen. Om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwe artikelen kun je je het beste inschrijven voor de nieuwsbrief. Maar je kunt Nails to have natuurlijk ook liken op Facebook.com/nailstohave of Instagram (Nailstohave)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *